sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Hyvää ystävänpäivää! ♥♥♥
Joka vuosi teen hyviä päätöksiä laittaa ystävänpäivä kortit ajoissa,samoin synttä-, nimipäivä ja muut kortit. Ja yhtä lailla joka vuosi olen yhtä saamaton. Ajattelen kyllä ystäviä ja lähimmäisia lämmöllä,ehkä se välittyy muissa teoissa. Oikean postin saaminen on kyllä mukavaa ja tulee aina hyvälle mielle. Ystäviä tulee muistaa myös jokaisena päivänä,ajatuksissa ainakin.


Herttaiset ystävänpäivän leivokset olivat odotelleet eteisen kaapissa perjantaista lähtien, hieman lämmenneinä, mutta NIIN herttaisena ajatuksena. Pojat olivat saaneet pidettyä asian salassa,mikä oli pinnistys pienemmälle. :)


Ystävänpäivä on luultavasti saanut alkunsa muinaisen Rooman Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin 14. helmikuuta. Juhlalla kunnioitettiin Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Nuoret miehet kokoontuvat Palatinus-kukkulalla olevaan luolaan ja uhrasivat vuohia ja koiran. Juhlan jälkeen nuoret miehet kulkivat ympäriinsä vuohennahkoihin pukeutuneina ja läiskivät vastaantulijoita vuohennahkaisilla remmeillä. Sen uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä.

Kristityt yrittivät lopettaa tämän juhlan 400-luvun lopussa, mutta kun se ei onnistunut, he omaksuivat sen itse. Kristityillä juhla on ollut kahden Valentinus-nimisen kristityn pyhimyksen päivä, mutta ei tiedetä tarkkaan kumpaa Valentinusta on tarkoitettu. Toinen näistä henkilöistä oli roomalainen pappi ja toinen Ternin piispa. Päivä omistettiin Valentinukselle vuonna 350.

Valentinuksen päivän romanttiseen rakkauteen liittyvillä tavoilla ja uskomuksilla on pitkä historia etenkin Englannissa ja Ranskassa, jossa vietettiin jo 1300-luvulla ystävänpäivän juhlia ja rusettiluistelun kaltaisia lemmenarpajaisia. Viralliseksi juhlapäiväksi Valentinuksen päivä julistettiin Englannissa vuonna 1537.

Ystävänpäivää on Suomessa vietetty 1980-luvulta lähtien. Suomen kalenteriin ystävänpäivä on merkitty vuonna 1987. Se on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Päivän tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän. Suomessa sen huomasi ensimmäisenä Tampereen Sydänyhdistys, joka keksi 1980-luvun alussa yhdistää ”punaisten sydänten juhlan” markkinointikampanjaansa. Seuraavaksi aiheesta kiinnostui Suomen Punainen Risti, joka painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit.

Amerikkalaisesta Valentinuksen päivästä poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten juhlapäivä.

Päivän tunnuksena on punainen (tai vaaleanpunainen) sydän, joka symboloi rakkautta ja ystävyyttä.Viime yönä tuli taas lisää lunta ja paljon. On ihanaa katsella isojen lumihiutaleiden tippumista taivaalta. Rauhoittavaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti